Top

Jaką kawę ziarnistą wybrać do ekspresu?

Jaką kawę ziarnistą wybrać do ekspresu?

Wybór kawy ziarnistej do automatycznego ekspresu to coś więcej niż zakup w markecie, gdzie kuszą przeceny i kolorowe opakowania. Na smak zaparzonej przez ekspres automatyczny kawy wpływ ma wiele czynników: stopień świeżości, rodzaj kawy, metoda obróbki ziarna kawy, sposób przechowywania i wreszcie sposób mielenia ziaren oraz sposób parzenia kawy. Pomijając indywidualne preferencje, kawa ziarnista do ekspresu automatycznego powinna mieć też odpowiednie parametry, by podczas parzenia wydobyta została z niej pełnia smaku i aromatu. Więc jaką kawę ziarnistą wybrać do ekspresu automatycznego?

Rodzaje kaw ziarnistych i ich specyfika.

Na świecie występuje ponad 100 rodzajów kawy, jednak uprawia się głównie 3 gatunki: arabicę, robustę i libericę.

Arabica

Cechuje się małą zawartością kofeiny wynoszącą średnio 0,9-1,7%. Jej intensywny, czekoladowo-orzechowy aromat przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatną kawę bez smaku goryczy.

Robusta

Wyrazista, ostra, gorzka, te słowa najlepiej opisują jej smak. Kawa ta ma dużą zawartość kofeiny na poziomie do ok. 4% i będzie smakować osobom lubiącym intensywny smak kawy oraz tym, którzy od kawy oczekują mocnego pobudzenia.

Liberica

Średnia zawartość kofeiny oraz lekki i łagodny smak, który idealnie sprawdza się w kawach mlecznych.

Podstawowe stopnie wypalania ziaren kawy.

Proces wypalania ziaren kawy ma duży wpływ na smak kawy po zaparzeniu.

Palenie jasne

Wydobywa aromat z ziaren w mniejszym stopniu. Zachowuje największą ze wszystkich stopni palenia, zawartość kofeiny w kawie. Jasno palona kawa zachowuje swój naturalny, kwaskowaty smak.

Palenie średnie

Sprawia, że ziarna są ciemniejsze niż w przypadku palenia jasnego. Średnie palenie jest najpopularniejszym sposobem palenia ziaren kawy. Po tym procesie kawa ma zrównoważony smak i zachowuje optymalną zawartość kofeiny. W kawie średnio palonej wyczuć można delikatną goryczkę, jednak wciąż pozostaje delikatna w smaku.

Palenie średnio ciemne

W efekcie tego sposobu wypalania znika niemal cała naturalna kwaskowatość ziaren kawy. Aromat uzyskanej kawy jest niezwykle mocny i ciężki, co porównać można do aromatu czekoladowego. Podczas palenia średnio ciemnego, cukry ulegają karmelizowaniu, co przekłada się na wyczuwalne potem w kawie słodkie nuty.

Palenie bardzo ciemne

Proces ten sprawia, że kawa nabiera mocno wyczuwalnej goryczy, a jej kwaskowatość znika zupełnie. Ziarna poddane bardzo ciemnemu wypaleniu tracą swoje naturalne walory smakowe, zamiast których wyczuwa się nuty orzechów i czekolady. Palenie to najbardziej zmniejsza zawartość kofeiny w kawie.

Idealna kawa ziarnista do ekspresu automatycznego.

Kawa do ekspresu automatycznego, podobnie jak do urządzeń innego typu zawsze powinna być świeża. Jednak nadmierna świeżość również nie będzie dobrym rozwiązaniem. Zbyt świeża kawa zawiera dwutlenek węgla będący efektem prażenia, przez który zaparzona kawa będzie się zbyt mocno pienić. Kawa zaparzona ze zbyt świeżych ziaren będzie miała mało smaku. Dobrze jest, gdy data palenia kawy oscyluje w okolicy kilku tygodni w dniu zakupu.

Do ekspresów automatycznych najlepiej wybierać kawy o średnim stopniu wypalenia. Dlaczego?

Kawa jasno palona posiada naturalną kwaskowatość, która może zostać dodatkowo wzmocniona podczas parzenia przez ekspres, na co wpływ ma tzw. niski stopień ekstrakcji, czyli grubiej zmielone ziarna oraz ich krótki kontakt z wodą. Co więcej, krótki czas wypalania ziaren przekłada się na ich większą twardość, która może być zagrożeniem dla ceramicznych młynków powszechnie stosowanych w ekspresach automatycznych. Ciemno palona kawa również nie będzie najlepszym wyborem. W efekcie długiego wypalania ziarna pokrywają się olejkami, które w przypadku mielenia będą pozostawiać tłusty osad na młynku i w zbiorniku na ziarna.

Warto także przy zakupie kawy zwrócić uwagę na jej skład. Osoby nie mogące przyjmować dużej dawki kofeiny powinny zdecydować się na arabicę. Robusta lub mieszanka z dodatkiem robusty zapewnia pobudzenie oraz wyrazistość smaku i aromatu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z różnymi rodzajami kaw o różnym stopniu wypalenia. Znajdź swój ulubiony smak kawy i ciesz się nim każdego dnia! Niech picie kawy będzie wyłącznie przyjemnością. W naszej ofercie posiadamy kawy ziarniste CaffeDelMondo single oraz blend w różnych proporcjach. Pochodzące z różnych zakamarków świata kawy palimy w Polsce, by Klienci mogli cieszyć się świeżością, pełnią smaku i aromatu.