Kawa - jak to wszystko się zaczęło

On:

Zicaffe SuperiorJak smakuje prawdziwa, brazylijska Arabika, a jaka jest intensywność indyjskiej Robusty. Kawa jak wszystko się zaczęło

Kawa

Poranna dawka energii, filiżanka aromatycznej esencji, towarzysz spotkań z przyjaciółką, Twoje codzienne uzależnienie – jakie jeszcze funkcje pełni kawa w Twoim życiu? Wbrew pozorom napój taki jak wszystkie, a jednak to właśnie bez niej nie potrafisz żyć. Niczym ze swoją największą miłością zaczynasz z nią dzień, idziesz przez życie i zatrzymujesz w pamięci te momenty, które mają dla Ciebie szczególne znaczenie.

Kawa to również nasz codzienny narkotyk – grupy młodych, pełnych energii i radości z życia osób, które tworzą zespół Caffe del Mondo. To właśnie ona stała się dla nas inspiracją do stworzenia miejsca, które pozwala Ci oddać się w pełni kawowemu uzależnieniu.

Caffe del Mondo, czyli najwyższej jakości aromatyczne ziarna zielonej kawy pochodzące z różnych części świata. Rozpieszczająca zmysły brazylijska Arabika, jak również głęboka, indyjska Robusta - każda z nich ma w sobie to "coś", co sprawia, że nie potrafimy bez niej żyć.

historia kawy

Kozi obłęd, czyli jak to wszystko się zaczęło?

Mało kto pewnie wie, ale pierwsze wzmianki na temat kawy sięgają już IX wieku. Jak mówi legenda, jako pierwsze owoców kawowca spróbowały kozy, przez co pasterz Kaldi uznał je za opętane – po zjedzeniu czerwonych jagód tańczyły bowiem i podskakiwały.

Na początku kawa spożywana była w postaci mielonych ziaren wymieszanych ze zwierzęcym tłuszczem, natomiast od XIV wieku Arabowie rozpoczęli przyrządzanie jej w formie napoju. Towarzyszyła myślicielom i rewolucjonistom z całego świata, aż w końcu w XVII wieku ziarna kawy trafiły do Wenecji, gdzie w 1945 roku otworzono pierwszą kawiarnię - Caffe Florian.

Początkowo kawa uznawana była za napój niesmaczny i niezdrowy, przez co nie cieszyła się zbyt dużą popularnością. Z czasem, kiedy zauważono, że doskonałym dodatkiem jest mleko, śmietanka lub sól, nabiera ona zupełnie nowego smaku i charakteru.

Co oznacza słowo „kawa”? Prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa „kahwa”, by z czasem nazywano ją „kahve”, która dała początek włoskiej wersji „caffe”.

Obecnie kawa stanowi jeden z najpopularniejszych produktów na świecie – zajmuje drugie miejsce w światowym handlu, gdzie na pierwszym stoi ropa naftowa.

Skąd bierze się kawa?

Prawdopodobnie większa część kawowych maniaków bez problemu rozpozna ziarenko kawy, jednak problem pojawia się wtedy, gdy chcemy rozpoznać drzewko kawowe. Czy wiedzieliście o tym, że kawa jest owocem?

Nasiona kawy przez dłuższy czas kiełkują w stałej temperaturze 24 stopni znajdując się w tzw. „szkółkach”. Po upływie 10 miesięcy i po osiągnięciu wysokości na poziomie około pół metra, zostają przesadzone na plantację.

Drzewko kakaowca pokryte jest ciemnozielonymi liśćmi, które rosną parzyście naprzeciwko siebie, natomiast białe kwiaty kojarzące się z jaśminem, rosną wzdłuż gałęzi. Z czasem płatki z kwiatków opadają, a w ich miejscu pojawiają się zielone owoce z dwoma ziarenkami, które dojrzewają przez okres 9 miesięcy. Po tym czasie stają się purpurowo-czerwone.

 

Arabika a Robusta

Do produkcji aromatycznej kawy ziarnistej wykorzystuje się dwa podstawowe gatunki kawy: Arabikę oraz Robustę, które z jednej strony są do siebie podobne, z drugiej natomiast wiele je różni.

podróże kawowe

Arabika

Ziarna Arabiki pochodzą z Jemenu i stanowią około 2/3 światowej produkcji kawy. Niejednokrotnie nazywane są „górską kawą” ze względu na fakt, że uprawia się je w wysokich terenach, co przekłada się na trudności w ich uprawie.

Arabika to od wielu lat najszlachetniejszy i najbardziej wyrafinowany gatunek kawy. Charakteryzuje ją niska zawartość kofeiny, a także łagodny smak, w którym czasem można wyczuć słodkie nuty, mogące zostać wzbogacone posmakiem czekoladowym lub korzennym.

Jako kawowi eksperci z Caffedelmondo polecamy najwyższej jakości kawy ziarniste, o wysokiej zawartości Arabiki: Caffedelmondo Suerior lub włoskie Zicaffe SuperiorMambo Supreme

Robusta

Jest to kawa gatunku C, którą uprawia w terenach niżej położonych – w zachodniej i środkowej Afryce, Brazylii oraz południo-wschodniej Azji. Jest ona prostsza w codziennej uprawie i bardziej odporna na zmienne warunki atmosferyczne, jak również te zmienne warunki klimatyczne.

Robusta zawiera około 1,4-4% kofeiny, co daje wynik niemal dwa razy większy w porównaniu Arabiki. Wyróżnia ją także charakterystyczny, ostry i wyrazisty smak. To właśnie ona wykorzystywana jest do kaw ziarnistych w hipermarketach, a także do produkcji kawy rozpuszczalnej. Co więcej, często pojawia się w mieszankach kawowych (blendach) wykorzystywanych do mocnego espresso, gwarantując nam tym samym gęstą cremę delikatnie unoszącą się na kawie.

Nasze kawowe propozycje, w których wyczuć można ziarna Robusty to: Caffedelmondo Crema

Te i inne świeżo palone kawy ziarniste znajdziecie znajdziecie u nas na stronie

Słodka czy gorzka – jaką kawę ziarnistą wybrać?

To, jaki smak ma dana kawa, zależne jest od wielu czynników, wśród których najważniejszym jest gatunek i kraj pochodzenia ziaren. Te pochodzące z Afryki wyróżnia kwiatowo-owocowy aromat, w której dominuje naturalna kwasowość, a te z Ameryki Środkowej i Południowej zachwycają czekoladowo-orzechową nutą, z odrobiną karmelu.

Jeżeli ciekawi Was, jak smakuje prawdziwa, brazylijska kawa, a kiedy pojawiła się ona w Gwatemali lub Kolumbii, to zapraszamy na cykl artykułów, w których skupimy się na głównych producentach kawy z całego świata. Z nami poczujecie, jaką kawą pachnie życie w następujących krajach:

- Gwatemala
- Meksyk
- Brazylia
- Kolumbia
- Etiopia

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień