Kopi Luwak - najbardziej ekskluzywna i najdroższa kawa na świecie

In: Podróże kawowe On:

Kawa Kopi Luwak znana również jako ​Cat Poop Coffee, uważana jest przez niektórych za najlepszą i najdroższą kawę na świecie. Niemalże każdy koneser kawy słyszał o niej nie jeden raz i z pewnością zastanawiał się czemu zawdzięcza ona swoją wyjątkowość i popularność. Co sprawia, że kawa jest sprzedawana w zawrotnych cenach? Czy unikatowy aromat i smak Kopi Luwak jest wart wydatku z rzędu 100 złotych za filiżankę kawy?  


 
Zarys historyczny pochodzenia Kopi Luwak

Pochodzenie Kopi Luwak sięga 1600 roku, kiedy Indonezja była nazywana Indiami Wschodnimi. Holenderscy koloniści przybyli na tamtejsze terytoria, aby poznać ich lokalny przysmak - kawę. Tak jak większośc z nas - kawoszy, Holendrzy zakochali się w smaku kawy i rozpoczęli rozpowszechniać towar na Zachód. Zapotrzebowanie na kawę ciągle wzrastało, a dostęp do kawy robił się coraz trudniejszy.  Początek XVIII wieku rozpoczął się konfliktem zbrojnym między tamtejszą ludnością trzydziestoletnia wojna niestety nie oszczędziła Holendrów. W międzyczasie na Jawie wybuchło powstanie. Mimo wygranej, Holendrzy potrzebowali wzmocnić zasoby finansowe, które utracili podczas ówczesnych wojen. Aby jak najlepiej wykorzystać swoją pozycję, wprowadzili nowy model gospodarczy, który był ukierunkowany na cele eksportowe. Tubylcza ludność, spostrzegła, że owoce kawy stały się smakołykiem dla małych zwierzątek, które głównie żywią się owadami i owocami tropikalnymi - dla cywet, ku zaskoczeniu wszystkich ich odchody zawierały niestrawione ziarna kawy. Początkowo cywety były uważane za szkodniki, ale kiedy miejscowa ludność zaczęła zbierać ziarna kawy z tego niebywałego źródła, odkryła, że po oczyszczeniu i dokładnym przygotowaniu kawy do spożycia ma ona lepszy smak i aromat. Sposób pozyskiwania kawy sprawił, że zyskała ona na popularności w tamtejszym regionie. 

 



Jak przebiega proces produkcji Kopi Luwak? 

Cyweta - inaczej “​łaskun muzang” jest to ssak żerujący w nocy, prowadzący samotniczy tryb życia. Występuje głównie na terytorium Azji i Afryki. Coraz częściej można spotkać cywety żerujące na obszarach miejskich, gdzie mieszkają ludzie. Wraz z ogromną popularnością sposobu pozyskiwania Kopi Luwak, cywety coraz częściej toczą batalię o przeżycie. Proces produkcji Kopi Luwak ma miejsce podczas trawienia owoców kawy przez cywety. Wybierają one najbardziej dojrzałe owoce, które przechodząc przez przewód pokarmowy zostają poddane działaniom trawiennym. Enzymy trawienne przenikają przez osłonki owoców przy czym zachodzi proces fermentacji, następnie ziarna są wydalane i zbierane przez ludzi. Cały proces trawienia trwa od 24 do 36 godziny. Finalnie, dzięki temu zmienia się aromat i smak kawy. Zebrane ziarna są czyszczone, suszone i poddane procesowi palenia, a rodzaj kawy jaka zostanie uzyskana zależy od tego jaką odmianę owoców kawy zjedzą cywety.  

Smak zasługujący na miano jednej z najlepszych kaw na świecie?

Smak Kopi Luwak jest zależny od rodzaju zjedzonych owoców kawy przez cywety,a także od procesu suszenia i palenia. Smak kawy jest opisywany jako robiący wrażenie. Co składa się na wyjątkowość tego smaku? Wyraźny brak kwaskowatego posmaku oraz delikatność plasuje się na pierwszym miejscu. Zagłębiając się w pozostałe nuty smakowe można wyczuć lekką ziemistość, a także nutę cytrusową. Niektórzy uważają, że pijąc Kopi Luwak odnajdują w smaku delikatny akcent czekolady.  



Skąd tak wysokie ceny za kilogram Kopi Luwak?

Za filiżankę kawy można zapłacić od 80 do 100 złotych, a kwota za kilogram potrafi wynosić ponad 1000 euro. Tak wysoka cena kawy jest zależna od kilku czynników, między innymi od sposobu pozyskiwania ziaren. Niezwykle czasochłonny proces od zjedzenia owoców kawy przez cyweta do poszukiwań odchodów tych małych zwierzątek jest nie lada wyzwaniem. Cała sekwencja działań, które zachodzą zanim uzyska się gotową do spożycia Kopi Luwak oraz rzadkość jej występowania, sprawia, że ta kawa jest wyjątkowa a cena nadzwyczajnie wysoka.  

Rozwój produkcji Kopi Luwak - wpływ na zwierzęta 

Wraz ze wzrostem popularności i wzrostem zapotrzebowania na Kopi Luwak,zaczęły pojawiać się problemy z pozyskiwaniem tak dużej ilości kawy. W związku z tym powstaje coraz więcej miejsc gdzie tysiące zwierząt żyje w małych, metalowych klatkach i jest przetrzymywana w potwornych warunkach. Cywety są zwierzętami, które prowadzą samotniczy tryb życia i potrzebują dużej przestrzeni, aby były w pełni zdrowe i szczęśliwe. Niestety, właściciele farm nie patrzą na jakość życia zwierząt, a na zysk jaki otrzymają z pozyskanej kawy. Trzymają je w ciasnych i drucianych klatkach, co powoduje powstawanie głębokich ran i otarć, które zadają ból i prowadzą do wycieńczenia. Cywety są całe dnie karmione jedynie owocami kawy, często niedojrzałymi i na siłę, co zaburza ich naturalną i zróżnicowaną dietę. Przekłada się to na ich stan zdrowia i niejednokrotnie przez to tracą życie, umierając w męczarniach. Pracownicy takich farm nie zwracają uwagi na warunki w jakich przetrzymują bezbronne zwierzęta.  

Wybierane przez cywety wyselekcjonowane owoce kawy mają duży wpływ na jakość Kopi Luwak. Cywety wybierają najlepsze owoce do spożycia, dzięki czemu smak kawy jest niepowtarzalny. Kawa produkowana poprzez cywety przetrzymywane w klatkach i karmione na siłę nie może zostać uznana za prawdziwy Kopi Luwak. 


Najlepsza kawa na świecie czy wytwór marketingu? 

Jednym z powodów, dlaczego Kopi Luwak uzyskało miano najlepszej i najdroższej kawy na świecie jest bezsprzeczny - jest to sposób w jaki kawa jest pozyskiwana. Patrząc z drugiej strony Kopi Luwak stanowi jedynie 1% światowej produkcji kawy, co daje status niespotykanej i wyjątkowej kawy. Do tego ciekawa historia sięgająca XIX wieku i powstaje produkt luksusowy, który każdy największy smakosz jest w stanie kupić i zapłacić za nią niewyobrażalnie wysoką kwotę. Ludzie są w stanie zapłacić za nią każdą cenę by móc powiedzieć, że pili kawę Kopi Luwak. Również ciekawym zjawiskiem jest to, że producenci celowo nazywają tradycyjną kawę “Kopi Luwak, żeby podnieść poziom sprzedaży. Doskonały marketing wokół “Cat Poop Coffee” jest trudny do kontrolowania. Produkcja dobrej kawy wymaga doskonałej wiedzy na każdym etapie procesu produkcyjnego: od zbierania ziaren, przez fermentację, palenie… niestety nie każdy producent posiada taką wiedzę, co skutkuje utratą charakterystycznego smaku i aromatu prawdziwej kawy Kopi Luwak. 

Comments

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień