Top

Kolbowy ekspres do kawy do kawiarni i nie tylko.

Kolbowy ekspres do kawy do kawiarni i nie tylko.

Ekspresy kolbowe do kawy dla miłośników prawdziwego espresso oraz jako narzędzie pracy Baristów.

Kolbowy ekspres do kawy to urządzenie całkiem odmienne od modeli automatycznych. To, co wyróżnia ekspresy kolbowe od innych to między innymi brak wbudowanego młynka. Brak bloków zaparzających oraz brak automatycznych systemów do spieniania mleka. Na naszej stronie ekspresy kolbowe stanowią osobną kategorię, w której znaleźć można modele do domu, jak i do gastronomii.

Ekspres kolbowy do kawy to urządzenie sterowane ręcznie. Użytkownik bierze udział od początku aż do końca w przygotowaniu kawy. Expres kolbowy stworzono po to, by móc przygotować prawdziwe espresso, pełne smaku i aromatu. Ekspresy automatyczne posiadają obowiązkowo w menu espresso, lecz nie ma co się sprzeczać. To z ekspresu kolbowego ma niepowtarzalny, oryginalny smak. W przypadku profesjonalnych ekspresów kolbowych największe znaczenie ma kawa, którą należy zmielić zgodnie z preferencjami w osobno nabytym młynku.

Profesjonalne ekspresy kolbowe - budowa i działanie.

Aby w najprostszych słowach wyjaśnić zasadę działania ekspresów kolbowych należy stwierdzić, że przepuszczają one pod wysokim ciśnieniem gorącą wodę przez drobno zmieloną kawę. Ekspresy kolbowe, profesjonalne podgrzewają wodę za pomocą wbudowanych bojlerów, co zapewnia dużą wydajność tych urządzeń. W konstrukcji ekspresu kolbowego znajduje się przynajmniej 1 bojler, jest to zależne od liczby grup. Bojler odpowiada za odpowiednią temperaturę wody potrzebną do zaparzenia idealnego espresso, która oscyluje w przedziale 88-92 stopni Celsjusza.

Pompa to kolejny niezbędny element wyposażenia każdego kolbowego ekspresu. To ona wytwarza ciśnienie, które mierzy się w barach. Ekspresy wysokociśnieniowe umożliwiają uzyskanie ciśnienia w zakresie od 9 do 17 bar. Przyjmuje się, że do przyrządzenia klasycznego espresso potrzebne jest ciśnienie na poziomie 9 bar.

Kolejna część składająca się na ekspres kolbowy to kolba zwana także portafiltrem. Do kolby wsypuje się świeżo zmieloną kawę, którą należy ubić tamperem przed umieszczeniem w ekspresie. Po umieszczeniu portafiltra w grupie zaparzającej i uruchomieniu ekspresu, z wylewki zacznie sączyć się kawa.

Jako, że wiele osób preferuje kawy mleczne, ekspresy profesjonalne, kolbowe wyposażane się w dysze do ręcznego spieniania mleka. Umieszczane z reguły z boku, w łatwo dostępnym miejscu. Efekty ręcznego spieniania mleka zależą tylko i wyłącznie od umiejętności osoby spieniającej. W przypadku baristów jest to proces szybki i sprawny. Natomiast w przypadku użytkowników domowych wymaga on nabrania wprawy w początkowym etapie. Spienione mleko i espresso można łączyć na wiele sposobów w celu przyrządzenia wyśmienitych kaw mlecznych.

Ekspres kolbowy ciśnieniowy - na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Przy zakupie ekspresu kolbowego ważna jest nie tylko marka i jej renoma na rynku, ale i materiały wykonania. Elementy takie jak bojler, grupy zaparzające oraz kolby powinny gwarantować utrzymanie ciepła podczas ekstrakcji. Dlatego najlepsze będą te ekspresy, w przypadku których te elementy wykonane zostały z mosiądzu lub stali.

Istotne jest także, by ekspres kolbowy był wyposażony w podgrzewacz do filiżanek, zwykle znajdujący się na górze konstrukcji. Kawa wlana z wylewki ekspresu do zimnego kubka jest nagle schładzana. Skutkuje to dużą zmianą w jej smaku, dlatego ważne jest serwowanie espresso do podgrzanych filiżanek.

W przypadku zakupu ekspresu kolbowego do kawiarni lub lokalu gastronomicznego należy zwrócić uwagę na możliwość pracy urządzenia na bezpośrednim przyłączu wody oraz zamontowania bezpośredniego odpływu tac ociekowych.

Dobrze, gdyby ekspres kolbowy posiadał też funkcję wstępnego zwilżania ziaren kawy, podczas którego uwalniany jest z ziaren dwutlenek węgla. Nie jest to funkcjonalność obowiązkowa, jednak dla osób bardziej wtajemniczonych w kawowy świat, z pewnością przydatna i interesująca.

Dla miłośników tradycji - ekspres kolbowy do domu.

Profesjonalny ekspres kolbowy do domu to urządzenie poszukiwane przez prawdziwych kawoszy. Dla nich przyrządzenie kawy to satysfakcjonujący codzienny rytuał.

Dla użytkowników domowych polecamy ekspres kolbowy Silvia marki Rancilio dostępnych w dwóch wersjach kolorystycznych. Ten ciśnieniowy ekspres do domu ma kompaktowe wymiary oraz solidną konstrukcję z elegancko prezentującej się stali. Silvia posiada mosiężny bojler o pojemności 300ml, dodatkowo pokryty izolującą pianką. 2,5-litrowy zbiornik na wodę umożliwiający przyrządzenie kilku kaw za jednym razem. Model ten posiada mosiężną grupę zaparzającą. Ciekawostką jest fakt, że zarówno kolba, jak i grupa zaparzająca, mają taki sam rozmiar jak w urządzeniach profesjonalnych, czyli 58mm. Kolejnymi atutami tego modelu są: górny podgrzewacz do filiżanek, funkcja automatycznego wyłączania po 30 minutach oraz dysza do spieniania mleka.

Ekspres ciśnieniowy domowy wart polecenia to także model Classic marki Gaggia. Ten kultowy ekspres posiada estetyczną konstrukcję ze stali nierdzewnej. Grupa i kolba wykonane z mosiądzu, świadczą o wysokiej jakości ekspresu. Classic spełni wymagania każdego domowego amatora- baristy. W przygotowaniu perfekcyjnego espresso pomocna będzie duża moc wynosząca 1050W oraz ciśnienie na poziomie 15 bar. Wbudowane panerello umożliwi szybkie spienienie mleka do kaw mlecznych. Classic, podobnie jak Rancilio Silvia, posiada podgrzewacz do filiżanek na górze. Stalowy bojler o pojemności 150ml. To wydajny model, jednak przygotowanie kilku kaw pod rząd może być dla niego wyzwaniem. Co ciekawe, Classic umożliwia korzystanie z saszetek ESE. Jeśli chodzi o energooszczędność, ekspres Gaggia Classic wyłącza się po około 10 minutach bez aktywności.

Ekspres kolbowy do kawiarni - narzędzie pracy baristy

Wśród producentów ekspresów kolbowych do kawiarni według nas wiedzie prym włoska marka Rancilio. Producent posiada w swoim asortymencie kilka linii ekspresów różniące się stopniem zaawansowania technologicznego. Klasa 5 to segment podstawowych ekspresów, których design jest efektem inspiracji, przemyśleniem i minimalizmem. W klasie 5 znajdują się profesjonalne ekspresy w wersji jedno, dwu lub trzygrupowej. Dostępne są także dwie wersje kolorystyczne: Anthracite Black i Ice Black. Do niewielkich lokali Rancilio oferuje modele w wersji Compact, jak np. Classe 5 USB 2GR. Małe lokale, w których kawa nie jest przygotowywana na masową skalę mogą korzystać z jednogrupowego ekspresu Classe 5 S Tank 1GR, który posiada wbudowany zbiornik na wodę o pojemności 2 litrów.

Ekspres kolbowy do kawiarni z serii Classe 7 Rancilio.

Hasłem przewodnim ekspresów z linii klasy 7 jest „Esencja Technologii”. Profesjonalne ekspresy z tej serii oferują absolutną niezawodność, elegancki wygląd oraz innowacyjną funkcjonalność. W modelach z klasy 7 producent wykorzystuje dodatkowo izolowane bojlery. Pozwala to na oszczędność energii elektrycznej na poziomie 20% w trybie czuwania. Automatyczne włączanie i wyłączanie zapewnia wysoką funkcjonalność. W klasie 7 każdy element jest łatwo dostępny, by maksymalnie usprawnić czynności konserwacyjne. Profesjonalny ekspres kolbowy do kawy klasy 7 posiada osobną rurkę do podawania gorącej wody oraz dysze do spieniania mleka. Modele dwu lub trzygrupowe sprawdzą się w kawiarniach z prawdziwego zdarzenia. Tacki ociekowe w ekspresach, pokryte zostały polimerową powłoką. Dzięki temu są odporne na zadrapania, dodatkowo można myć je w zmywarce. Ekspresy te są dostępne w wersji z 2, 3 lub 4 grupami zaparzającymi.

Spełniające nawet najbardziej wygórowane wymagania ekspresy kolbowe do kawiarni Rancilio Classe 11.

Ekspres kolbowy, gastronomiczny z serii klasy 11 posiada dotykowy wyświetlacz, zapewniający intuicyjną obsługę. Inspiracja działaniem smartfonów poskutkowała tym, że ekspresy te obsługuje się swobodnie i naturalnie. Ekspres Rancilio Classe 11 posiada rurki do spieniania mleka z technologią Cool Touch. Można za nie bezpiecznie chwycić gdyż nie nagrzewają się. Co więcej, technologia C-Lever sprawia, że para może być wypuszczana w trybie ciągłym lub przerywanym. Zaprogramowane, 4 temperatury gorącej wody pozwalają poprawnie zaparzać różne rodzaj herbaty.

Kwintesencja profesjonalizmu - ekspres do kawiarni Rancilio Speciality RS1.

Profesjonalny ekspres do kawiarni Rancilio Speciality RS1 pomaga doświadczonym baristom oferować jeszcze lepsze doznania kawowe. Najnowocześniejsza technologia parzenia w połączeniu z wieloletnim doświadczeniem skutkuje idealnym modelem ekspresu, jakim jest właśnie RS1. Szereg rozwiązań technologicznych zastosowanych w tym modelu jak np. Temperature Profiling, czyli proces śledzenia profilu temperaturowego. Cutting Edge Brewing Technology zapewniająca idealną temperaturę podczas ekstrakcji. Model RS1 nie ma słabych stron i jest najlepszą inwestycją, jaką możesz poczynić do swojej kawiarni.

Ekspres kolbowy profesjonalny - dlaczego warto kupić go u nas?

W CaffeDelMondo żyjemy kawą i dołożymy wszelkich starań, by pomóc Ci w wyborze ekspresu kolbowego do domu lub kawiarni. Po zakupie oferujemy serwis mobilny, możliwość instalacji u Klienta, szkolenie z obsługi i ustawienie urządzenia, a także serwis pogwarancyjny. Kupując u nas ekspres uhonorujemy Cię także rabatami na świeżo paloną kawę. Twoja przygoda z nowym urządzeniem zacznie się od filiżanki aromatycznej kawy.

Na ekspresach i kawach znamy się jak nikt. Dlatego w razie jakichkolwiek pytań dotyczących ekspresów kolbowych zadzwoń pod numer 790 402 490 lub zostaw nam wiadomość.