Rozgrzewające kawy na jesienną chandrę.
Wyśmienita kawa korzenna
Kawa korzenna to rozgrzewający napój, który umili długie deszczowe wieczory. Jej przygotowanie zajmie tylko 10 minut! Ta kawa rozgrzeje Cię niczym bezalkoholowy grzaniec. Wystarczy, że zaparzysz swoją ulubioną kawę i dodasz do niej mieszankę lub pojedynczą przyprawę w dowolnej, odpowiadającej Twoim preferencjom, ilości. Taki wyjątkowy napój możesz zabrać ze sobą w kubku termicznym na jesienny spacer po lesie, gwarantujemy, że wrażenia będą maksymalnie pozytywne.
Kawa korzenna:
- czarna kawa ( najlepiej z ekspresu),
- przyprawy korzenne: imbir, goździki, kardamon, cynamon,
- miód lub cukier,
- spienione mleko ( polecamy wersje bez mleka ),
Pierwszym krokiem będzie zaparzenie czarnej kawy. Następnie dodajemy swoje ulubione przyprawy. Cynamon, goździki, imbir, kardamon – przyprawy te bez obaw dodać możesz do swojej ulubionej kawy, by nadać jej zupełnie nowego, głębokiego smaku i aromatu, od którego humor ulega natychmiastowej poprawie. Aby kawa zyskała nutę słodkości możemy dodać cukier lub miód. Dla lepszego efektu można dodać spienione mleko.
Jesienna kawa Pumpkin Spice Latte - Rozgrzewające kawy na jesienną chandrę
Kawa w stylu „pumpkin spice latte” to coroczny hit w kawiarnianych. Jednak jej zrobienie nie wymaga podróży do kawiarni. Aby spróbować oryginalnej kawy wystarczy parę chwil. Do jej przyrządzenia potrzebować będziesz puree z dyni lub gotowego syropu dyniowego i odrobiny chęci!
Syrop pumpkin spice:
- dynia pokrojona w małą kostkę,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego lub miodu,
Pumpkin spice latte:
- espresso,
- syrop pumpkin spice,
- mleko,
- bita śmietana.
Do przygotowania syropu potrzebujemy pokrojonej w kostkę dyni. Dynię wrzucamy do rondla z wodą (150ml), dodajemy przyprawy i wanilie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 10 minut, aż do momentu, kiedy dynia zrobi się miękka. Następnie dodajemy skondensowane mleko lub miód i wszystko blendujemy. Po zaparzeniu kawy, dodajemy mleko spienione mleko z dwoma łyżeczkami syropu. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posujemy mieszanką przypraw.
Cafe Mocha - czekoladowo i prosto
Kawa z dodatkiem czekolady to pobudzenie i deser w jednym, czyli połączenie idealne.
Cafe Mocha:
- espresso,
- mleko,
- dowolna czekolada,
- bita śmietana i posypka dla ozdoby.
Podgrzej mleko, a następnie rozpuść w nim czekoladę. To czy będzie ona deserowa, mleczna czy biała, zależy od Ciebie. Mieszankę mleczno-czekoladową przelej do szklanki, po czym powoli dodawaj zaparzone espresso. Kawę możesz wykończyć bitą śmietaną i posypką w postaci startej czekolady, pokruszonych herbatników lub brązowego cukru.
Propozycja ekspresów Jura E8 do Twojego biura:
Kawa smakowa dla miłośników szarlotki - Rozgrzewające kawy na jesienną chandrę
Kawa o smaku szarlotki bez wątpienia przywodzi na myśl jesienną aurę. Możesz ją przyrządzić, gdy nie masz czasu by upiec swoje ulubione ciasto. Do wykonania szarlotkowej kawy potrzebne Ci będzie jabłko, miód i kilka orzechów.
Kawa szarlotkowa:
- espresso,
- mleko,
- jabłko,
- orzechy,
- miód.
Jabłko obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Podduś je w garnku lub na patelni, a następnie zblenduj na gładko wraz z orzechami (najlepiej włoskimi). Otrzymany mus przełóż do szklanki z odrobiną miodu, dodaj spienione mleko i dobrze zaparzone espresso. Tak przyrządzony specjał kawowy to najlepszy sposób na jesienną chandrę.
Kawy Caffedelmondo Blend:
Boston
Delhi
Rome
Rozgrzewająca kawa z chili
By zamienić wypijaną codziennie kawę w rozgrzewający napój, czasem wystarczy tylko jeden składnik.
Kawa z chili:
- kawa,
- mleko,
- chili,
- gorzka czekolada.
Zaparz swoją ulubioną kawę oraz spień mleko. Do kawy dodaj odrobinę zmielonego chili. Całość wykończ startą gorzką czekoladą. Możesz również delektować się deserową czekoladą w kostkach, popijając ją kawą z dodatkiem chili. To znane od lat połączenie to klasyk, który zapewnia niesamowite wrażenia na podniebieniu.
Jesienna kawa z powidłami śliwkowymi - Rozgrzewające kawy na jesienną chandrę
Śliwka to kolejny owoc kojarzący się mocno z tą porą roku. Jeśli jesteś fanem powideł z tego owocu, ten przepis przypadnie Ci do gustu.
Kawa z powidłami śliwkowymi:
- espresso,
- mleko,
- powidła śliwkowe,
- miód.
Na dnie wysokiej szklanki umieść warstwę powideł oraz warstwę miodu. Następnie powoli wlej spienione mleko oraz zaparzone espresso. Kawa z powidłami to świetna alternatywa dla deserów.