Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość
Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza.
Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.
Kilka słów o Arabice
Arabika to kawa o największym światowym spożyciu. Głównymi producentami tego gatunku kawy jest Kolumbia i Brazylia. Krzewy kawy arabica uzyskują wysokość od 2,5 do 4,5 metra. Do uprawy arabika wymaga średniej rocznej temperatury w zakresie od 15 do 24 stopni Celsjusza oraz średnich rocznych opadów na poziomie od 1200 do 2200 mm na metr kwadratowy. Arabika wydaje mniej plonu na hektar w porównaniu z robustą, dlatego koszt jej uprawy jest wyższy. Ze względu na wymogi klimatyczne, najlepsze warunki do uprawy kawy są na obszarze pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.
Ziarna arabika są większe niż ziarna robusty, a jej smak opisywany jest jako kwaskowo-owocowy, czasem z kwiatowym akcentem. Arabika zawiera mniej kofeiny niż robusta, jednak zawiera około 60% więcej lipidów i dwa razy więcej cukrów niż jej konkurentka.