Kenya AA MUHARA MAGOMANO washed ( 87,5 pkt. )

49,00 zł
Brutto

Kenya AA MUHARA MAGOMANO washed ( 87,5 pkt. )

Jasno palone ziarna składające się w 100% wysokiej jakości Arabiki. Kawę cechują dobrze wyczuwalne nuty jeżyny, porzeczki i poziomki oraz balans pomiędzy kwaskowatością a słodyczą. 



Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Kawa Speciality - Kenya AA MUHARA MAGOMANO

Kawa Kenya to wysokiej jakości ziarna zbierana z okolic hrabstwa Kiambu w Kenii. Kawę tworzą odmiany ziaren SL-28, SL-34, Ruiru 1 i Batian, które uprawiane są na wysokości od 1600 m n.p.m - 1800 m n.p.m.

Kawa została poddana metodą obróbki washed w stacji obróbek ziaren kawowca Magomano. Słowo „Magomano” pochodzi z lokalnego języka Kikuyu i oznacza „nadchodzących razem”. W tym miejscu spotykała się cała starszyzna Kikuyu.

Wypalona w stopniu jasnym charakterystycznym dla kaw speciality, dla których sugerowany sposób parzenia kawy to metody alternatywne typu drip, chemex, aeropress itp.  

Profil Sensoryczny

Kenya AA MUHARA MAGOMANO to kawa, w której wyczuwalny jest balans pomiędzy kwasowością, a słodyczą. W kawie wyczujemy intensywne nuty jeżyny, porzeczki i poziomki. 

Flavours

  • jeżyny
  • porzeczka
  • poziomka

Smak

Intensywność - średnia         

Słodycz -  średnia      

Kwasowość - średnia 

Goryczkowość - brak

Świeżo palona kawa Caffedelmondo

Kawy ziarniste CaffeDelMondo Speciality wypalamy na bieżąco zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując. 

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Opis

GTIN
100% Arabika
Przeznaczenie
chemex, drip, aeropress, syfon
Waga
200g
Kraj pochodzenia ziarna
Kenya
Kraj palenia
Polska
Stopień palenia
Jasny
Wysokość upraw
1600 - 1800 m n.p.m
Profil sensoryczny
jeżyna, porzeczka i poziomka
Region
Kiambu
Obróbka
wahed / myta

Specyficzne kody