CaffeDelMondo Rome

93,48 zł
Brutto

Świeżo wypalana kawa CaffeDelMondo Rome to 70% Arabiki i 30% RobustyWłochy to kolebka palarni kawy oraz wyśmienitego espresso.

Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Kawa ziarnista CaffeDelMondo Rome Blend

Kawa pochodzi z krajów takich jak Brazylia, Kolumbia, Wietnam. Mieszankę Rome cechuje lekka słodycz karmelu i orzeszków oraz gorycz czekolady. Posiada łagodny aromat, crema charakteryzuje się brązową barwą oraz wysoką gęstością. Kwaskowatość kawy jest na znikomym poziomie.

Świeżo palona kawa typu blend CaffeDelMondo Rome

City to sposób wypalania ziaren kawy na średnio. W kawach wypalanych na średnio nuty smakowe są zbalansowane. Kawa palona na średnio ma większy aromat i mniej kofeiny niż ta palona na jasno. Podczas wypalania City ziarna osiągają w bębnie temperaturę sięgającą 210 stopni Celsjusza.

Kawy ziarniste CaffeDelMondo Single i Blend wypalamy na bieżąco w Polsce zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując.

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Kilka słów i Arabice i Robuście

Arabika to kawa o największym światowym spożyciu. Głównymi producentami tego gatunku kawy jest Kolumbia i Brazylia. Robustę natomiast uprawia się głównie w Wietnamie i Indiach. Arabika wydaje mniej plonu na hektar w porównaniu z robustą, dlatego koszt jej uprawy jest wyższy. Co więcej, robusta wtkazuje także większą odporność na ataki szkodników. Ze względu na wymogi klimatyczne, najlepsze warunki do uprawy kawy są na obszarze pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Ziarna arabika są większe niż ziarna robusty, a jej smak opisywany jest jako kwaskowo-owocowy, czasem z kwiatowym akcentem. Smak Robusty natomiast opisywany jest jako gorzko-czekoladowo-orzechowy. Arabika zawiera mniej kofeiny niż robusta, jednak zawiera około 60% więcej lipidów i dwa razy więcej cukrów niż jej konkurentka. 

Opis

GTIN
70% Arabica / 30% Robusta
Kraj pochodzenia ziarna
Brazylia, Kolumbia, Wietnam
Kraj palenia
Polska
Stopień palenia
City - średni
Przeznaczenie
ekspres kolbowy, automatyczny, driper, frenchpress
Atrybuty baristyczne
lekka słodycz karmelu i orzeszków oraz gorycz czekolady, aromat łagodny, crema brązowa gęsta, znikoma kwaskowatość
Gramatura
1kg