Zestaw startowy dla miłośników kawy - Rio, Amsterdam, Rome


Kategoria: CaffeDelMondo Blend
75,00 zł
Brutto

Zestaw startowy dla miłośnika kawy lub początkującego kawosza. W skład zestawu degustacyjnego świeżo palonych próbek Caffedelmondo Blend wchodzą kawy: 

Caffedelmondo Rio 250g,

Caffedelmondo Amsterdam 250g,

- Caffedelmondo Rome 250g.

Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Zestaw kawowy o zbalansowanych smakach

Zestaw startowy dla niezdecydowanych co do wyboru swojej mieszanki. Zestaw startowy został przeznaczony dla miłośników kawy jak i dla tych którzy rozpoczynają przygodę z kawami. Zestaw oferuje 3 próbki różnych mieszanek z oferty Caffedelmondo. Jedno opakowanie kawy zawiera 250g wyselekcjonowanych ziaren. 

Zapakowane w fasonowe pudełko sprawdzi się jako oryginalny prezent na każdą okazję.  

Rio de Janeiro

Blend Rio to kawa składająca się z 100% Arabiki, uprawianej w Brazylii. 

Cechuje się lekko owocowym smakiem z wyczuwalnymi nutami cytrusowymi. Wypalona w sposób City zyskuje zbalansowany smaki łagodny aromat. Creama cechuje się bardzo dużą delikatnością. 

Amsterdam

Blend Amsterdam składa się z dokładnie wyselekcjonowanych ziaren w proporcjach 50% Arabiki i 50% Robusty. Ziarna mieszanki pochodzą z upraw na terenie Brazylii, Etiopii, Indii.  

Amsterdam jest kawą o wyczuwalnych smakach czekolady i nut orzechowych. Stopień palenia City zapewnia przyjemny balans smaku i niski stopień kwasowości kawy. Przygotowany napój cechuje się wysoką i gęstą creamą. 

Rome

Blend Rome to mieszanka 70% Arabiki i 30% Robusty. Kawa pochodzi z takich krajów jak Brazylia, Kolumbia i Wietnam. 

Kawę charakteryzuje się delikatna słodycz karmelu i orzechów, którą balansuje wyczuwalna gorzka czekolada. Kwaskowość jest na znikomym poziomie. Poziom palenia City zapewnia balans smaków i aromatów. Zachwyca swoją brązową i gęstą creamą.

Kilka słów o kawach tworzących blendy, czyli arabice i robuście

W naszej ofercie znajdą Państwo blendy łączące ziarna arabiki i robusty w zmiennych proporcjach. W mieszankach zwykle dominuje arabica, która jest gatunkiem kawy o największych światowym spożyciu.

Coffea arabica to gatunek kawy, który wymaga średnio-rocznej temperatury na poziomie od 15 do 24 stopni Celsjusza i średnio-rocznych opadów na poziomie 1200-2200mm na metr kwadratowy. Robusta natomiast ma większe wymagania temperaturowe bo aż od 18 do 36 stopni Celsjusza oraz opadowe - 2200 - 3000 mm na metr kwadratowy. Pod względem ilości plonów w przeliczeniu na hektor, arabica wydaje mniej plonów niż robusta, czy czyni ją droższą w uprawie. Najlepsze warunki do uprawy kawy to obszar pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Robusta zawiera średnio dwa razy więcej kofeiny niż arabica, która z kolei zawiera dwa razy więcej cukrów niż robusta. W kwestii smaku arabika opisywana jest jako kwaskowo-owocowa, a robusta - gorzko-czekoladowa, z poskamkiem orzechów. Największym producentem Arabiki na świecie jest Brazylia oraz Kolumbia, a robusty - Wietnam i Indie.

Jak rozróżnić arabikę od robuty i odwrotnie? Wystarczy rzucić na nie okiem. Ziarna arabiki są z reguły większe i mają kształt elipsy, a robusty - mniejsze i zaokrąglone.

Opis

GTIN
Rio, Amsterdam, Rome
Gramatura
750 g

Specyficzne kody

Zobacz także