Kilka słów o kawach tworzących blendy, czyli arabice i robuście
W naszej ofercie znajdą Państwo blendy łączące ziarna arabiki i robusty w zmiennych proporcjach. W mieszankach zwykle dominuje arabica, która jest gatunkiem kawy o największych światowym spożyciu.
Coffea arabica to gatunek kawy, który wymaga średnio-rocznej temperatury na poziomie od 15 do 24 stopni Celsjusza i średnio-rocznych opadów na poziomie 1200-2200mm na metr kwadratowy. Robusta natomiast ma większe wymagania temperaturowe bo aż od 18 do 36 stopni Celsjusza oraz opadowe - 2200 - 3000 mm na metr kwadratowy. Pod względem ilości plonów w przeliczeniu na hektor, arabica wydaje mniej plonów niż robusta, czy czyni ją droższą w uprawie. Najlepsze warunki do uprawy kawy to obszar pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.
Robusta zawiera średnio dwa razy więcej kofeiny niż arabica, która z kolei zawiera dwa razy więcej cukrów niż robusta. W kwestii smaku arabika opisywana jest jako kwaskowo-owocowa, a robusta - gorzko-czekoladowa, z poskamkiem orzechów. Największym producentem Arabiki na świecie jest Brazylia oraz Kolumbia, a robusty - Wietnam i Indie.
Jak rozróżnić arabikę od robuty i odwrotnie? Wystarczy rzucić na nie okiem. Ziarna arabiki są z reguły większe i mają kształt elipsy, a robusty - mniejsze i zaokrąglone.