Zestaw 5 kg kawy Caffedelmondo


Kategoria: CaffeDelMondo Blend
399,00 zł
Brutto

Zestaw 5 kaw Caffedelmondo

W skład zestawu wchodzą kawy :

1. Caffedelmondo Delhi 1kg

2. Caffedelmondo Rome 1kg

3. Caffedelmondo Palermo 1kg

4. Caffedelmondo Rio 1kg

5. Caffedelmondo Boston 1kg

Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Zestaw świeżo palonej kawy ziarnistej Caffedelmondo Blend to świetna opcja dla chcących znaleźć swój ulubiony smak kawy lub lubiących kawowe podróże. W zestawie znajduje się 5 autorskich, specjalnie wyselekcjonowanych mieszanek w opakowaniach 1kg.

Wybierz się w kawową podróż z CaffeDelMondo, a zobaczysz, że kawa nigdy nie przestaje zaskakiwać!

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Kilka słów i Arabice i Robuście

Arabika to kawa o największym światowym spożyciu. Głównymi producentami tego gatunku kawy jest Kolumbia i Brazylia. Robustę natomiast uprawia się głównie w Wietnamie i Indiach. Arabika wydaje mniej plonu na hektar w porównaniu z robustą, dlatego koszt jej uprawy jest wyższy. Co więcej, robusta wtkazuje także większą odporność na ataki szkodników. Ze względu na wymogi klimatyczne, najlepsze warunki do uprawy kawy są na obszarze pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Ziarna arabika są większe niż ziarna robusty, a jej smak opisywany jest jako kwaskowo-owocowy, czasem z kwiatowym akcentem. Smak Robusty natomiast opisywany jest jako gorzko-czekoladowo-orzechowy. Arabika zawiera mniej kofeiny niż robusta, jednak zawiera około 60% więcej lipidów i dwa razy więcej cukrów niż jej konkurentka. 

Specyficzne kody