Kawa

Świeżo palona kawa ziarnista CaffeDelMondo

W naszej ofercie, oprócz wysokiej jakości ekspresów do kawy, znajdą Państwo również autorskie kawy z wyselekcjonowanych plantacji. Sygnowane nazwą CaffeDelMondo kawy to zarówno kawy jednorodne, czyli single, jak i mieszanki kaw, zwane również blendami. Szeroki wybór pozwala na zakup swojego ulubionego rodzaju kawy oraz spróbowania zupełnie nowych smaków. Nasze kawy ziarniste CaffeDelMondo dostępne są w 1-kilogramowych opakowaniach oraz w korzystnych cenowo zestawach. Oferujemy także zestaw próbek w celu zapoznania się ze smakiem poszczególnych kaw przed zakupem większej ilości.

Jest 24 produktów.

Pokazano 1-12 z 24 pozycji

Aktywne filtry

Kawy CaffeDelMondo to dwa najbardziej lubiane i powszechne gatunki kawy, czyli arabica i robusta, pochodzące z wyjątkowych miejsc na świecie. Arabika cechuje się małą zawartością kofeiny, z tego względu polecana jest osobom nie mogącym spożywać zbyt dużej ilości kofeiny, jak i tym chcącym delektować się kawą bez posmaku goryczy. Robusta natomiast ma działanie pobudzające oraz ostry i wyrazisty smak. Kawy ziarniste znajdujące się w naszej ofercie pochodzą z krajów takich jak: Etiopia, Brazylia, Kolumbia, Kostaryka, Wietnam, Sumatra czy Indie. Ziarna kawy palone są w Polsce w tradycyjny sposób, co pozwala zachować ich świeżość.

Na czym polega palenie ziarna w tradycyjnym piecu

Wypalanie ziaren kawy, tzw. roasting to proces, który determinuje smak, aromat i zawartość kofeiny w kawie. Ziarna kawy przed wypaleniem mają kolor zielony, a po tym procesie stają się lżejsze, większe i kruche. Proces palenia ziaren kawy rozpoczyna się od starannego oczyszczenia ziaren, które następnie umieszczane są w specjalnym piecu i poddawane działaniu odpowiednio dobranej temperatury. Aby wszystkie ziarna były równomiernie wypalone podczas palenia poddawane są one wibracjom w bębnie pieca. Osoba wypalająca kawę szacuje czas palenia w zależności od tego jaki stopień wypalenia chce uzyskać. Istnieją cztery podstawowe stopnie wypalania kawy: palenie jasne, średnie, średnio ciemne oraz bardzo ciemne. Pod wpływem ciśnienia umieszczone w piecu ziarna brązowieją, zwiększają swoją objętość, a charakterystyczny rowek na środku powiększa się. Gdy palacz stwierdzi, że zamierzony stopień wypalenia został osiągnięty, kawa jest wysypywana z pieca i studzona, by przerwać proces wypalania.

Co to oznacza, że ziarna są świeże i jakie są tego korzyści

Świeżość ziaren kawy jest bezpośrednio związana z datą wypalania umieszczaną na opakowaniu. Kawa, która dopiero co została wypalona, nie na daje się do spożycia. Podczas palenia ziaren rozpoczyna się proces uwalniania dwutlenku węgla, który trwa nawet do 14 dni po dacie wypalania. Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jaka kawa jest najświeższa, jeśli chodzi o odległość czasową między wypalaniem o spożyciem. Wiadomo jednak, że kawa potrafi się starzeć, w efekcie czego traci swój niepowtarzalny smak i aromat. Dostępne w naszej ofercie kawy są regularnie wypalanie, jest to bezpośrednio powiązane ze skalą sprzedaży. Kawy ziarniste CaffeDelMondo wysyłane do Klienta po zakupie mają optymalną datę wypalania, by po zaparzeniu oferować pełnię smaku i aromatu.

Różnice między kawami single a blend 

Single Origin to kawy jednorodne zawierające 100% ziaren arabiki. W tej kategorii na uwagę zasługuje m.in.: CaffeDelMondo India Plantation AA, gdzie przyrostek AA odnosi się do oznaczenia najwyższej jakości ziaren należących do światowej czołówki. Dla lubiących orzeźwiającą kwaskowatość w kawie polecamy CaffeDelMondo Costa Rica SHB. Skrót SHB oznaczający Strictly Hard Bean odnosi się do najlepszej jakości ziaren uprawiany na obszarach górskich w Kostaryce.

CaffeDelMondo Blend to natomiast mieszanki ziaren arabiki i robusty w różnych proporcjach. Celem łączenia ziaren różnych gatunków kawy w zmiennych proporcjach jest uzyskanie nowego, wyjątkowego smaku. W naszej ofercie znajdują się mieszanki: 85% arabika/15% robusta, 70% arabica/30% robusta, lub 50% arabica/50% robusta.

Setki kaw w ofercie CaffeDelMondo dzięki możliwości indywidualnego komponowania kaw

Dla wszystkich chętnych na kawowe podróże po całym globie przygotowaliśmy możliwość skomponowania własnej mieszanki z 10 gatunków kawy wyselekcjonowanych przez naszych Baristów. Możesz sam, od A do Z, przygotować mieszankę lub wybrać jakąś z polecanych dla Ciebie. Aby uzyskać polecane propozycje wystarczy, że zaznaczysz jaka kawa jest Ci najbliższa (gorzka/słodka/z dodatkami) oraz określisz swoje preferencje smakowe. Podczas samodzielnego komponowania możesz zapoznać się z charakterystyką każdego gatunku kawy, poznać jego stopień wypalenia oraz kraj pochodzenia. Możesz dodać do blendu kilka różnych gatunków ziaren, a następnie ustalić ich proporcje. W ten sposób masz możliwość stworzenia jedynej i niepowtarzalnej kawy, która z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe.

  Zadzwoń do nas pod numer 790 402 490 z przyjemnością doradzimy w doborze ekspresu i przygotujemy ofertę dzierżawy, leasingu lub sprzedaży.

zapytanie o dzierżawę ekspresu