Caffedelmondo Blend Premium

Aktywne filtry

Kilka słów o kawach tworzących blendy, czyli arabice i robuście

W naszej ofercie znajdą Państwo blendy łączące ziarna arabiki i robusty w zmiennych proporcjach. W mieszankach zwykle dominuje arabica, która jest gatunkiem kawy o największych światowym spożyciu.

Coffea arabica to gatunek kawy, który wymaga średnio-rocznej temperatury na poziomie od 15 do 24 stopni Celsjusza i średnio-rocznych opadów na poziomie 1200-2200mm na metr kwadratowy. Robusta natomiast ma większe wymagania temperaturowe bo aż od 18 do 36 stopni Celsjusza oraz opadowe - 2200 - 3000 mm na metr kwadratowy. Pod względem ilości plonów w przeliczeniu na hektor, arabica wydaje mniej plonów niż robusta, czy czyni ją droższą w uprawie. Najlepsze warunki do uprawy kawy to obszar pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Robusta zawiera średnio dwa razy więcej kofeiny niż arabica, która z kolei zawiera dwa razy więcej cukrów niż robusta. W kwestii smaku arabika opisywana jest jako kwaskowo-owocowa, a robusta - gorzko-czekoladowa, z poskamkiem orzechów. Największym producentem Arabiki na świecie jest Brazylia oraz Kolumbia, a robusty - Wietnam i Indie.

Jak rozróżnić arabikę od robuty i odwrotnie? Wystarczy rzucić na nie okiem. Ziarna arabiki są z reguły większe i mają kształt elipsy, a robusty - mniejsze i zaokrąglone.

Nasza oferta kaw typu blend

Świeżo palone kawy ziarniste CaffeDelMondo Blend dostępne są w kilogramowych opakowaniach. W zależności od rodzaju nadają się do stosowania w ekspresach kolbowych, automatycznych czy vendingowych. CaffeDelMondo Rome, podobnie jak Palermo oferuje połączenie arabiki z robustą w stosunku 70:30, Delhi: 50:50, Boston: 85:15. Rio to 100% ziaren arabiki pochodzących z Brazylii.

  Zadzwoń do nas pod numer 790 402 490 z przyjemnością doradzimy w doborze ekspresu i przygotujemy ofertę dzierżawy, leasingu lub sprzedaży.

zapytanie o dzierżawę ekspresu