CaffeDelMondo Palermo

83,00 zł
Brutto

Świeżo wypalana kawa CaffeDelMondo Palermo zawiera 70% ziaren Arabiki i 30% RobustyNa południu Włoch, w tym na Sycylii standardem jest wysoki stopień palenia kawy.

Gramatura
Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Kawa ziarnista CaffeDelMondo Palermo Blend

Kawa pochodząca z krajów takich jak Brazylia, Kolumbia, Wietnam. Palermo cechuje lekka słodycz karmelu i orzeszków oraz gorycz czekolady. Posiada łagodny aromat, crema charakteryzuje się brązową barwą oraz wysoką gęstością. Kawa nie posiada kwaskowatości.

Świeżo palona kawa typu blend CaffeDelMondo Delphi

Full City to sposób wypalania ziaren kawy na średnio ciemno. Ziarna po wypalaniu mają ciemnobrązowy kolor i lśnią od olejków. Kawa wypalana w ten sposób posiada mocne akcenty smakowe czekolady i kakao, pojawiają się także pikantne tony. W trakcie wypalania Full City ziarna kawy osiągają w piecu do 230 stopni Celsjusza i kurczą się nawet do 30% w porównaniu do swojej wielkości przed wypalaniem.

Kawy ziarniste CaffeDelMondo Single i Blend wypalamy na bieżąco w Polsce zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując.

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Kilka słów i Arabice i Robuście

Arabika to kawa o największym światowym spożyciu. Głównymi producentami tego gatunku kawy jest Kolumbia i Brazylia. Robustę natomiast uprawia się głównie w Wietnamie i Indiach. Arabika wydaje mniej plonu na hektar w porównaniu z robustą, dlatego koszt jej uprawy jest wyższy. Co więcej, robusta wtkazuje także większą odporność na ataki szkodników. Ze względu na wymogi klimatyczne, najlepsze warunki do uprawy kawy są na obszarze pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Ziarna arabika są większe niż ziarna robusty, a jej smak opisywany jest jako kwaskowo-owocowy, czasem z kwiatowym akcentem. Smak Robusty natomiast opisywany jest jako gorzko-czekoladowo-orzechowy. Arabika zawiera mniej kofeiny niż robusta, jednak zawiera około 60% więcej lipidów i dwa razy więcej cukrów niż jej konkurentka. 

Opis

Skład
70% Arabica / 30% Robusta
Kraj pochodzenia ziarna
Brazylia, Kolumbia, Wietnam
Kraj palenia
Polska
Stopień palenia
Full City
Przeznaczenie
ekspres kolbowy, automatyczny, vending
Atrybuty baristyczne
lekka słodycz karmelu i orzeszków oraz gorycz czekolady, aromat łagodny, crema brązowa, gęsta, brak kwaskowatości,
Gramatura
1kg