CaffeDelMondo Amsterdam


Kategoria: Kawa
94,71 zł
Brutto

Świeżo wypalana kawa CaffeDelMondo Amsterdam łączy wyselekcjonowane ziarna Arabiki i Robusty. Dzięki takiemu połączeniu kawa nabiera szlachetniejszego smaku.

Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Kawa ziarnista naturalna CaffeDelMondo Amsterdam Blend

Kawa ta pochodzi z Ameryki Południowej, Afryki, Azji Południowo - Wschodniej. Blend charakteryzuje się wyczuwalnym smakiem czekolady i nutami orzechowymi. Kawa Amsterdam jest świeżą mieszanką dokładnie wyselekcjonowanych ziaren. Kompozycja ziaren składa się z 50% Arabiki i 50% Robusty. Posiada słodki aromat, cechuje się wysoką i gęstą creamą. Kawa CaffeDelMondo Amsterdam charakteryzuję się stopniem palenia city. Kawa ma niski stopień kwasowości.

Świeżo palona kawa typu blend CaffeDelMondo Amsterdam

City to sposób wypalania ziaren kawy na średnio. W kawach wypalanych na średnio nuty smakowe są zbalansowane. Kawa palona city ma większy aromat i mniej kofeiny niż ta palona na jasno. Podczas wypalania City ziarna osiągają w bębnie temperaturę sięgającą 210 stopni Celsjusza.

Kawy ziarniste CaffeDelMondo Single i Blend wypalamy na bieżąco w Polsce zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując.

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza. 

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Kilka słów i Arabice i Robuście

Arabika to kawa o największym światowym spożyciu. Głównymi producentami tego gatunku kawy jest Kolumbia i Brazylia. Robustę natomiast uprawia się głównie w Wietnamie i Indiach. Arabika wydaje mniej plonu na hektar w porównaniu z robustą, dlatego koszt jej uprawy jest wyższy. Co więcej, robusta wykazuje także większą odporność na ataki szkodników. Ze względu na wymogi klimatyczne, najlepsze warunki do uprawy kawy są na obszarze pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Ziarna arabika są większe niż ziarna robusty, a jej smak opisywany jest jako kwaskowo-owocowy, czasem z kwiatowym akcentem. Smak Robusty natomiast opisywany jest jako gorzko-czekoladowo-orzechowy. Arabika zawiera mniej kofeiny niż robusta, jednak zawiera około 60% więcej lipidów i dwa razy więcej cukrów niż jej konkurentka.

Opis

Skład ziaren mieszanki
50% Arabika, 50% Robusta
Kraj pochodzenia ziarna
Ameryka Południowa, Afryka, Azja Południowo - Wschodnia
Stopień palenia
City
Kwasowatość
Niska