CaffeDelMondo Rio

85,00 zł
Brutto

Świeżo wypalana kawa CaffeDelMondo Rio to 100% Arabiki pochodzącej z Brazylii, czyli kraju, gdzie kawa rośnie wszędzie.

Gramatura
Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Kawa ziarnista CaffeDelMondo Rio Blend

Kawa pochodząca z Brazylii, która cechuje się lekko owocowym smakiem, w którym wyczuwalne są nuty cytrusowe. Jest to kawa o łagodnym aromacie, creme cechuje bardzo duża delikatność.

Świeżo palona kawa typu blend CaffeDelMondo Rio

City to sposób wypalania ziaren kawy na średnio. W kawach wypalanych na średnio nuty smakowe są zbalansowane. Kawa palona na średnio ma większy aromat i mniej kofeiny niż ta palona na jasno. Podczas wypalania City ziarna osiągają w bębnie temperaturę sięgającą 210 stopni Celsjusza.

Kawy ziarniste CaffeDelMondo Single i Blend wypalamy na bieżąco w Polsce zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując.

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Kilka słów o Arabice

Arabika to kawa o największym światowym spożyciu. Głównymi producentami tego gatunku kawy jest Kolumbia i Brazylia. Krzewy kawy arabica uzyskują wysokość od 2,5 do 4,5 metra. Do uprawy arabika wymaga średniej rocznej temperatury w zakresie od 15 do 24 stopni Celsjusza oraz średnich rocznych opadów na poziomie od 1200 do 2200 mm na metr kwadratowy. Arabika wydaje mniej plonu na hektar w porównaniu z robustą, dlatego koszt jej uprawy jest wyższy. Ze względu na wymogi klimatyczne, najlepsze warunki do uprawy kawy są na obszarze pomiędzy zwrotnikiem raka a koziorożca.

Ziarna arabika są większe niż ziarna robusty, a jej smak opisywany jest jako kwaskowo-owocowy, czasem z kwiatowym akcentem. Arabika zawiera mniej kofeiny niż robusta, jednak zawiera około 60% więcej lipidów i dwa razy więcej cukrów niż jej konkurentka.

Opis

Skład
100% Arabica
Kraj pochodzenia ziarna
Brazylia
Kraj palenia
Polska
Stopień palenia
City
Przeznaczenie
ekspres kolbowy, automatyczny
Atrybuty baristyczne
Lekko owocowy - wyczuwalne owoce cytrusowe, lekka słodycz, crema bardzo delikatna, krótka
Gramatura
1kg