Guatemala Las Condornices ( 87,5 pkt.)

59,00 zł
Brutto

Guatemala Las Condornices to jasno palone ziarna składające się w 100% z Arabiki wysokiej jakości. Cechuje ją zachwycający balans smaków i aromatów. W opakowaniu znajduje się 200g ziaren kawowych. 

Ilość

Płatność przy odbiorze

Przelew bankowy na podstawie FV

Przelew odroczony dla instytucji budżetowych

Więcej

  • Przesyłka kurierska DPD
  • Odbiór osobisty
  • Instalacja u klienta

Więcej

Kawa Speciality - Guatemala Las Condornices

Pochodząca z Guatemali, regionu Las Condornices. Uprawiana na wysokości 1900 m.n.p.m. Składa się w 100% Arabiki o wysokiej jakości. Poddana obróbce natural w ocenie uzyskała 87,5 punktów. Przeznaczona do metod alternatywnych jak chemex, drip, aeropress itp. 

Profil smakowy

Kawe Guatemala Las Condornices cechuje wyczuwalnym i mocno pożądanym przez kawoszy smakiem borówek, jeżyny i słodyczą syropu z owoców leśnych. Słodki smak balansuje wysoki poziom kwaskowatości. Kawa idealna dla osób ceniących balans w kawie i delikatne aromaty kwiatowe. 

Flavours

  • syrop z owoców leśnych
  • jeżyny
  • kwiaty

Smak

Intensywność - średnia         

Słodycz -  średnia                   

Kwasowość - wysoka        

Goryczkowość - brak

Świeżo palona kawa Caffedelmondo

Kawy ziarniste CaffeDelMondo Speciality wypalamy na bieżąco zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując. 

Jak przechowywać kawę, by zachować jej świeżość

Kawa ziarnista, tak jak i pozostała żywność, ulega procesowi starzenia się, który jest efektem szeregu zmian chemicznych i fizycznych. Symptomem starzenia się kawy jest pogorszenie się jej jakości oraz wyczuwalna zmiana profilu smakowego. Główne czynniki mające wpływ na starzenie się kawy to temperatura, wilgotność, tlen oraz światło. Optymalne warunki do przechowywania świeżo palone kawy ziarnistej to: chłodne, suche, zacienione miejsce z ograniczonym dostępem do powietrza

Jeśli przed zaparzeniem kawy mielimy ją, nie należy robić tego zbyt wcześnie. Kawa po zmieleniu powinna zostać przyrządzona do 15 minut.

Opis

GTIN
100% Arabica
Przeznaczenie
chemex, drip, aeropress, syfon
Kraj pochodzenia ziarna
Guatemala
Kraj palenia
Polska
Stopień palenia
Jasny
Intensywność
średnia
Wysokość upraw
1900 m.n.p.m
Profil sensoryczny
syrop z owoców leśnych, kwiaty, jeżyny, borówki
Acidity (kwasowość)
wysoka
Sweetness (słodycz)
średnia
Region
Las Condornices
Obróbka
geisha, natural

Specyficzne kody