Kawa ziarnista CaffeDelMondo Colombia Supremo
Kolumbia jest największym na świecie dostawcą wysokiej jakości Arabiki. Większość kawy z Kolumbii jest produkowany przez małych lokalnych rolników, którzy dokładają wszelkich starań, aby ziarna były jak najlepszej jakości. Kawa rośnie na wysokości od 1000 do 2000 m.n.p.m w kolumbijskim departamencie Antiquia, którego stolicą jest Medellin.
Kawę cechuje połączeniem gorzkiej czekolady ze słodkim karmelem. Taka kompozycja zapewnia nam zbilansowaną gorzkość i kwasowość.
Główne cechy Colombia Supermo:
- średnio złożone body
- niska kwasowość
- delikatna słodycz
- smak: gorzka czekolada, karmel
- średnia moc
Świeżo palona kawa Single Origin
Kawy Speciality, czyli kawy jednorodne dostępne w naszej ofercie wypalamy w Polsce na sposób średnio ciemny, zwany także Full City, by podkreślić jej unikalny smak i aromat. Kawa wypalana w ten sposób posiada mocne akcenty smakowe czekolady i kakao, pojawiają się także pikantne tony. W trakcie wypalania Full City ziarna kawy osiągają w piecu do 230 stopni Celsjusza i kurczą się nawet do 30% w porównaniu do swojej wielkości przed wypalaniem.
Kawy ziarniste CaffeDelMondo Single i Blend wypalamy na bieżąco zgodnie z zapotrzebowaniem, by do Klienta dotarły one w jak najlepszym stanie do spożycia, co wiąże się z optymalną datą wypalania. Według badań prowadzonych na zlecenie Specialty Coffee Association kawa zachowuje optymalny poziom świeżości przez 4 do 6 tygodni od daty jej wypalenia i zapakowania, jednak nie ma jednoznacznego wyznacznika do kiedy kawa jest świeża. Można przedłużyć świeżość kawy odpowiednio ją przechowując.